07.03.2016

Sukces Jungheinrich w 2015 roku: Wyniki przekraczające roczną prognozę!

Dwucyfrowy wzrost liczby zamówień, sprzedaży netto, zysku operacyjnego (EBIT) i zysku przed opodatkowaniem (EBT) – Wartość zamówień wzrosła o 11% do 2,82 bilionów Euro. –  Udział w rynku zwiększył się na całym świecie, łącznie z rynkiem europejskim – Dane produkcyjne po raz pierwszy przekroczyły 90,000 urządzeń– Sprzedaż netto skoczyła  o 10 % osiągając 2,74 mln Euro.  – EBIT wzrósł o 10% do poziomu 213 mln Euro, a dywidendy  do akcji uprzywilejowanych - o 14%.

Grupa  Jungheinrich zakończyła rok 2015 wielkim sukcesem, notując znaczny wzrost wszystkich kluczowych wskaźników. Najwyższe wyniki uzyskano dla liczby przychodzących zamówień, wielkości produkcji i wartości sprzedaży netto.

Hans-Georg Frey, Prezes Zarządu Jungheinrich AG:

„Rok 2015 był kolejnym bardzo udanym rokiem dla Jungheinrich.  Nasza ambitna prognoza założona na ostatni rok została przekroczona we wszystkich kluczowych kategoriach: liczbie zamówień, sprzedaży netto, wielkościach EBIT i EBT oraz udziałach w rynku, zarówno naszym głównym – europejskim, jak i na całym świecie.Wynik finansowy koncernu zwiększył się, osiągając kwotę 138 milionów euro. Jungheinrich nieustanie gwarantuje swoim udziałowcom pozytywne rezultaty. Wysoki poziom liczby zleceń uzyskany na koniec ubiegłego roku utrzymuje się także w 2016 roku i daje nam powód do optymizmu w odniesieniu do oczekiwanych wyników pierwszego półrocza."

Więcej o rezultatach Grupy Jungheinrich