Ponad 5500 produktów i innowacji z 54 krajów zostało nominowanych do tegorocznej edycji Red Dot Design Award. Nagroda jest zastrzeżona wyłącznie dla produktów o wyjątkowej konstrukcji w swojej kategorii. Międzynarodowe jury wybrało zwycięzców, którym nagrody zostaną wręczone na uroczystej gali w Red Dot Design Museum w Essen w Niemczech.

EKX 516 i ERE 120/125/225 otrzymały nagrodę Red Dot Design.

Jungheinrich zwyciężył dwukrotnie w kategorii "Maszyny". Jedną z nagród otrzymał wózek wysokiego składowania EKX 516. Akumulatorowy trójstronny wózek robi wrażenie ze względu na swoją przejrzystą konstrukcję i wytrzymałą obudowę. Ten niezwykły wygląd wyróżnia go spośród konkurencji. Projekt EKX odzwierciedla wartości marki Jungheinrich, zachowując jednocześnie charakter wózka wysokiego składowania, czyli kombinację najnowszych technologii i inteligentnych rozwiązań dla osiągnięcia maksymalnej produktywności i wydajności.

Podwójne zwycięstwo w kategorii "Maszyny"

Dzięki akumulatorowemu unoszącemu wózkowi ERE 120/125/225 Jungheinrich zdobył jeszcze jedną nagrodę w tej samej kategorii. Modułowa konstrukcja wózka pozwala naszemu nowemu ERE na ponad 4000 możliwości konfiguracji.

Charakterystyczny design produktów firmy Jungheinrich oraz połączenie takich cech jak dynamika i trwałość wzbudza ogromne zaufanie i zainteresowanie marką.

Uhonorowanie strategii projektowania Jungheinrich

"Zwycięzcy Red Dot zmierzają w dobrym kierunku. Uznali, że dobry projekt i sukces gospodarczy mogą iść w parze. Nagroda przyznana przez krytyczne jury z Red Dot pokazuje wysoką jakość wykonania ich produktów i podkreśla udaną politykę projektowania." Takimi słowami Profesor Dr. Peter Zec, założyciel i CEO konkursu Red Dot Award podsumował nagrodzonych.