24.10.2017

Firma Jungheinrich wyróżniona German Design Awards

Dwa produkty firmy Jungheinrich zdobyły nagrodę German Design Awards. Wózek do kompletacji poziomej ECE jury konkursu doceniło za ergonomię, zaś akumulatorowy unoszący wózek widłowy z dyszlem ERE za doskonałe połączenie zwrotności pojazdu i komfortu użytkowania. Nagrodzone produkty cechuje wysoka jakość i innowacyjność.

Wózek do kompletacji poziomej ECE i akumulatorowy unoszący wózek widłowy z dyszlem ERE
Firma Jungheinrich wyróżniona German Design Awards

Wózek ECE łączy w sobie ergonomię, mocną konstrukcję oraz dużą wydajność. Jego „design” wyznacza nowe standardy w tej kategorii wózków. Jury zwróciło uwagę na łatwą dostępność wszystkich elementów i akcesoriów niezbędnych podczas obsługi pojazdu. Wózek do kompletacji poziomej ECE to wyjątkowo komfortowe miejsce pracy dla operatora. Dodatkową korzyścią dla użytkownika jest innowacyjna kierownica typu jetPILOT. Zapewnia ona intuicyjną obsługę pojazdu, inspirowaną rozwiązaniami znanymi dotychczas w motoryzacji.

Akumulatorowy unoszący wózek widłowy z dyszlem ERE poza takimi cechami jak zwrotność i komfort użytkowania, charakteryzuje się modułową konstrukcją. Dzięki niej można łatwo dostosować pojazd do indywidualnych potrzeb. W konkursie zwrócono uwagę nie tylko na wydajność wózka, ale również na ergonomię, zwłaszcza w kontekście dostosowania go do  indywidualnych wymagań kierowcy. ERE daje możliwość wyboru różnych wersji platformy dla operatora. Dodatkowe opcje doposażenia pojazdu oraz solidna konstrukcja zwiększają bezpieczeństwo, zarówno pojazdu, jak i osoby go obsługującej. ERE zdecydowanie przewyższa wydajnością inne wózki w swojej klasie.

Michael Niebuhr, odpowiedzialny w Jungheinrich AG za rozwój nowych projektów, wyjaśnia: „Słowo design rozumiemy nie tylko jako wygląd produktów. To dla nas „twarz” całego przedsiębiorstwa, wyraz jakości i innowacyjności. W 2016 roku zdefiniowaliśmy na nowo podejście do naszych produktów. Ich wygląd powinien konsekwentnie odzwierciedlać techniczną i ergonomiczną jakość.”

German Design Awards to międzynarodowe wyróżnienie, którego celem jest promowanie wyjątkowych projektów z zakresu wzornictwa.  Nagrody przyznawane są corocznie, począwszy od 2012, kiedy to zainicjowano konkurs. Od tego czasu wyróżnienie zdobyło międzynarodowe uznanie, nie tylko w branży.

German Design Awards przyznawana jest przez niemiecki organ Deutsches Marken- und Designinstanz – fundację założoną w 1953 r. z inicjatywy niemieckiego rządu, której celem jest promowanie rozwoju wzornictwa, jako środka do budowy wartości marki, a w szerszym kontekście wspierania rozwoju gospodarki. Członkami fundacji są stowarzyszenia branżowe, instytucje, a także właściciele i osoby zarządzające marką w wielu znanych przedsiębiorstwach.

Oficjalna ceremonia wręczenia nagród German Design Awards odbędzie się 9 lutego 2018 we Frankfurcie, podczas  Ambiente – światowych targów konsumenckich.